història

08.07.2020

Recuperació i reforma

Durant quasi un segle, els grans magatzems de El Siglo Valenciano gaudiren d’èxits tant comercials com socials. Però les darreres dècades de la seua vida foren temps de decadència, fins que, a principi dels anys 80, tancà finalment les seues portes. D’ençà d’aquell any, el suntuós immoble que havia acollit el gran magatzem, romangué abandonat, com el símbol d’algun antic esplendor. Tanmateix, la singularitat de la seua arquitectura i el seu valor artístic i històric, el feren subjecte dels primers plans de protecció del centre històric de València, el 1983, i en l’actualitat, el Pla Especial del Mercat hi manté un nivell de protecció estructural.

Tot i estar protegit, El Segle ha passat dècades clínicament mort. Fins que, ara fa quatre anys, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster (IJF), entitat que aixopluga l’Assemblea de Regidors i l’Assemblea Nacional d’Entitats, veieren en El Siglo l’indret perfecte per ubicar un projecte cultural comú: reunir sota el mateix sostre les seus de les diferents entitats sota el seu paraigua i construir un centre en el mateix cor de València que bombara cultura i modernitat a la ciutat. Era la idea primigènia de l’OCCC que tot just ara s’inaugura.

Des del bon començament del procés de rehabilitació, s’ha volgut afegir al ja emblemàtic edifici un plus de carisma, posant a treballar en el projecte un important equip d’arquitectes coordinat i dirigit per Carles Dolç (entre les firmes que hi han col·laborat es troben Oriol Bohigas, reconegut per diverses obres de gran prestigi; Frederic Climent, degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears; Emilio Giménez, dissenyador de l’IVAM, i Alfred Payà, autor del Museu Universitari d’Alacant), així com un equip d’interioristes integrat per Josep Bohigas, Francesc Pla i Iñaki Bakero, amb la col·laboració del dissenyador gràfic Claret Serrahima i Vicent Martínez, de Punt Mobles. A més, artistes valencians de la talla de Xavier Mariscal i Andreu Alfaro han participat en la fase final de l’obra, el primer amb una intervenció a la llibreria Tres i Quatre i el segon amb una escultura mòbil que, connectada al penell e la lluerna, penja en el buit central de l’edifici i es mou segons els canvis del vent.

Un dels principals objectius de l’OCCC és esdevenir un espai d’encontre de la societat civil valenciana i de totes les entitats compromeses amb el futur, un gran contenidor de cultura i progrés que encete una nova època, la del segle XXI, per a la ciutat i per al país. Per això, ACPV i l’IJF volgueren involucrar-hi des de l’inici entitats com ara la Federació Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet o la plataforma cívica Valencians pel Canvi. A través de la visita al futur centre Octubre, nombroses personalitats del món cultural, polític i social, demostraren el seu interés per la iniciativa. Així, l’Octubre ha rebut el suport, entre altres, de l’artista Antoni Tàpies; el pianista, compositor i artista multifacètic Carles Santos; Vicent Todolí, director de la Tate Modern Gallery de Londres; l’arquitecte Oriol Bohigas o el secretari general de l’UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, qui ha participat en el finançament del projecte, han passat per les obres d’El Segle.

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99