activitats

17.12.2018

Performance

Arrt d'Accció

<< Tornar

12.09.2009 |

Compá_ginar-nos. Icia Casado i Cel Canales (València) i Hortense Gauthier + Philippe Boisnard (França)

19.00h

Hortense Gauthier & Philippe Boisnard

HP Process és una entitat en conjunció/disjunció que desenvolupa una pràctica d’art d’acció numèrica. Treballen essencialment en performances poètiques multimèdia en les quals la imatge i el so són generats en temps real i de manera interactiva, en una lògica de barreja dels diferents espais de representació i de percepció. També realitzen creacions sonores, tant per a concerts en directe com per a instal·lacions. Aquest treball sonor està basat en l’expansió de freqüències sonores a partir de la veu en una lògica sorollosa i immersiva. De manera improvisada o a partir de poemes-partitura, Hortense Gauthier actua amb la veu i la respiració que Philippe Boisnard captura en l'ordinador per a transformar-les, amplificar-les i expandir-les, i crear així tant una poesia sonora electrònica com paisatges sonors.

El treball d'HP Process podria definir-se com una POESIA D’ACCIÓ NUMÈRICA. Intenta interrogar la relació entre cos i tecnologia i explorar les dimensions plàstiques, visuals, sonores, numèriques i corporals de l’escriptura.

Han realitzat intervencions en nombrosos festivals, museus, universitats i teatres (CAPC de Bordeaux), La Comédie de Reims, festival Empreintes numériques (Toulouse), festival/ E-Poetry (Barcelona), festival Son-Vision (Genève), festival Expoésie(Périgueux), GRIM-Montévidéo (Marseille), Cité européenne des Récollets (París), FabrikaVoxa - Espace Gantner (Belfort), festival Transe Atlantique (Pau), Rencontres Chorégraphiques de Carthage (Tunísia), PureData Convention 2009 (Sao Paulo), etc.

Philippe Boisnard i Hortense Gauthier també estan molt implicats en el camp de la literatura contemporània: escriptura, edició, organització de lectures, festivals, exposicions sobre literatura i noves tecnologies amb /Trame Ouest/; creació per part de Philippe Boisnard de la web Libr-critique.com, pàgina d'actualitat, de crítica i de recursos sobre literatures contemporànies i les seues extensions; creació per Hortense Gauthier de la revista Talkie-Walkie, plataforma multimodal... En diverses realitzacions replantegen les qüestions de la mediació, dels vectors de comunicació i difusió, del context i de la recepció, així com de la utilització dels nous mitjans de comunicació.

Compá_ginar-nos (Icia Casado + Cel Canales)

Naix com a projecte performàtic comú en constant construcció basat en el flamenc i les seues formes d’expressió. El ball, el gest, el cante i les seues lletres, els vestits i iconografies i una jartá d’art i compá generen un infinit d’accions que inventen un nou llenguatge. Dur-lo a les nostres vides, alimentar-nos d’ell i traure'l de dins a fora és el que ens mou i ens uneix.

Icia Casado (Sevilla) i Cel Canales (Ontinyent, València) s'aproximen a la performance gràcies a Bartomeu Ferrando pels voltants de la Facultat de Belles Arts i els espais urbans de ciutats com Rennes (França), Barcelona, Lisboa i València. Entre les dues s’estén un univers artístic en què la ferramenta no és més que una simple excusa per a expressar-se. La performance, la videocreació, la instal·lació, l’escenografia, la música, el dibuix-grafit es fan còmplices dels seus mons interiors i els permeten ser allò que volen ser.

En veritat som…
QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI-
QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI-COM-QUAN-ON-PERQUÈ-QUI- (repetidament)

La performance

L’estampa.
Flamenc ortopèdic,
el trencament del ball,
trencar la seua continuïtat,
pausar l’expressió del gest.
El souvenir.
Allò que recordem, l’arrel flamenca de cada una,
ho traslladem com souvenir de memòria col·lectiva.
Nosaltres souvenir i els objectes souvenir.
El flamenco cap a dins i cap a fora.
La vida,
i allò que la vida és.
Allò que em tira d’Andalusia,
i el que ve d’arrel.
Els elements ens eixen per baix dels volants.
On has nascut flamenco???
Esmicolar tots els arquetips flamencs,
la pinta, els tacons, el collar, el mantó.
Ser en eixe moment clavell, ser pinta…
Algú que no sàpiga cantar i cante.
Et creus que balles bé, que cantes bé… t’encabotes en això.
Com trauries el quejío que portes dins???


© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99