activitats

19.01.2020

Conferències i congressos

Els cabells de Lucrècia Borja ja són a l'OCCC

Del 15 de novembre al 2 de desembre l'OCCC acollirà una exposició sobre els fills del papa Alexandre VI. Dues són les obres més destacades d'aquesta mostra: d'una banda s'hi exposarà un relicari amb un floc de cabells de Lucrècia Borja; d'altra també s'hi podrà veure un document que conté nou cartes amoroses que Lucrècia va escriure a l'escriptor venecià Pietro Bembo. Per primera vegada en la història els cabells de la filla de Roderic de Borja són a terres valencianes.
Ambdues obres han estat cedides per la Biblioteca Ambrosiana de Milà.

El floc és una mostra dels famosos i tan lloats cabells de Lucrècia. Hi ha una carta de Bembo a Lucrècia en què el venecià descriu com atrapat per la bellesa de la cabellera rossa que Lucrècia deixava caure sobre les espatlles i després “amb mans de bellesa incommensurable, se la recollia de nou i amb ella lligava també el seu cor”. És de creure que aquest fou enviat per Lucrècia a Bembo.

Les cartes de Lucrècia a Bembo foren difoses tres cents anys després, el 1813, pel poeta anglès romàntic Lord Byron. Aquest se sentí identificat amb la figura de Lucrècia: com ella tenia un passat escandalós acusat d’incest amb una germanastra seua; com ella era brillant i mantenia relacions amoroses o si més no literàries. Fascinat en trobar el floc de cabells, en robà un i se’l guardà. Diuen que els cabells d’aquest floc s’han tornat eteris, evanescents, quasi imponderables i que han perdut el daurat i el perfum. Byron en degué aspirar l’extrem alè de somnis i de promeses.

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99