activitats

22.10.2018

Exposicions

Des del 23.11.2017 fins al 07.01.2018

Retrats d’intel·lectuals. Andrés Castillo reviu el Congrés de 1987

Hall


Andrés Castillo reviu el Congrés Internacional d’Intel·lectuals i Artistes de València (1987).

Inauguració: dijous 23 de novembre a les 19.00h.
En l'acte d'inauguració se celebrarà una taula rodona amb les intervencions de Joan Álvarez, Jesús Huguet i Ignasi Riera (més informació).

“La fúria de Castoriadis, l’intent balsàmic de Fernando Claudin, els fulls tergiversats de Gil-Albert, l’apassionament de Peter Burke i l’escepticisme de Joan Fuster, la discussió Semprún-Manolo Aznar, l’aixella irritada de Cohn Bendit, l’empatia voluntariosa de Vargas Llosa, la lucidesa interrogativa de Vázquez Montalbán o el maternal Goytisolo amb els seus rebels marroquins, la mirada infinita de Pilar Miró, la poètica bonhomia de Stephen Spender o l’intent superador de la història d’Octavio Paz, l’olfacte gasetiller de Giovanni Levi o Juan Luís Cebrián, la cubanitat dels escriptors de l’illa i la de Cabrera Infante i la de Martha Frayde, Rosa Chacel entre poetes i idees. Abraham Andre Moles o Jorge Edwards miren més enllà del que els ulls disposen mentre Juan Cueto furoneja.

Què diria Juan Goytisolo perquè Pérez Benlloch el mirara així? La mirada maarinera de Carlos Barral i la interrogació arquitectònica de Portaceli. La ciutat de Miquel Navarro és Carmen Alborch? Enrique Múgica i Ignacio Sotelo parlen de socialisme vigent? I José Saramago i Vázquez Montalbán de marxisme latent? Antonio Tabucci i Ebba Haslund no son dos efígies, són pereires permanents. Ètica i política poden dissociar-se, Ciprià, Cèlia? La poesia s’anomena Brines, Siles i Molina Foix? I la revolta Pitarch, Garcés, Ricard Blasco? Hom pot adonar-se’n que entre Gala i Salvador Clotas sura l’interrogant infinita. Arroyo i Andreu Alfaro posen límits a la inèpcia. Raimon canta cançons per después de una guerra?.

En eixe Congrés mai no es podia arribar a les mans perquè les paraules, quan més exactes, més punys hi eren, i perquè darrere de tot hi era el fum hipnòtic de Ricardo Muñoz Suay.

I l’ull il·luminat d’Andrés Castillo”

Text de Jesús Huguet.

---
Organitzada per Presidència de la Generalitat Valenciana amb motiu dels actes commemoratius del 80 aniversari del II Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura
Col·labora: Acció Cultural del País Valencià
Fotografies: Andrés Castillo
Textos: Jesús Huguet
Disseny i muntatge: Matra Museografia
Producció de les imatges: Estudi Paco Mora

---
Entrada lliure.
Horari de visites:
-De dilluns a divendres: de 9h a 21h
-Dissabtes matí: de 10h a 14h
-Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99