activitats

17.12.2018

Exposicions

Des del 02.11.2017 fins al 16.11.2017

50 anys construint escola en valencià

Hall


Exposició sobre els 50 anys de l’estatge de Sant Pau d’Albocàsser, 1967-2017

Inauguració: dijous 2 de novembre a les 19.00h
Amb la participació d’Alfred Ramos, Pilar Calatayud i Ferran Zurriaga, del CMJ-Freinet, comissaris de l’exposició, i Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

---

Era el tercer estatge que organitzava la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat de València en el curs 1966-67. Escollírem el lloc de Sant Pau d’Albocàsser per considerar-nos hereus dels mestres que organitzaren la primera Colònia Escolar Valencianista en aquell mateix lloc l’any 1933.

En l’estatge comptàrem amb la participació de mestres d’Euskadi i de Catalunya. La Secció aporta com a document de base dels debats el llibre de la Conferencia Internacional "El bilingüismo y la educación" celebrada a Luxemburg el 1928. Uns altres llibres que es trobaven a la biblioteca de LRP eren les revistes de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i les Lliçons de llenguatge d’Aleixandre Galí. L’aportació de la gent de les ikastoles ens descobria la immersió lingüística com el mètode més útil per a la situació en què es trobava en aquell moment l’euskera. Eixe era el contingut amb el qual nosaltres iniciàvem un camí, que veiem difícil, però que calia fer si volíem que la nostra llengua entrara en les escoles del nostre poble.

Ara, en observar el camí recorregut, ens adonem de la gran sort de viure aquella experiència, de saber que les metodologies utilitzades eren les més escaients en aquells moments i que moltes d’elles segueixen tenint encara vitalitat. En part amb aquell camí encetat a Sant Pau aconseguírem poder arribar a ensenyar en valencià, en aquells moments una llengua arraconada, presonera de l’opressió colonitzadora dels polítics i dels interessos d’unes classes dirigents que n’eren còmplices. Però no ens considerem satisfets. A hores d’ara ens cal fer més present la llengua pròpia a tots els espais i amb els mateixos drets que qualsevol altra llengua parlada.

Comissaris:
Pilar Calatayud
Alfred Ramos
Ferran Zurriaga

Producció:
Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)

---
Entrada lliure.
Horari de visites:
-De dilluns a divendres: de 9h a 21h
-Dissabtes matí: de 10h a 14h
-Dissabtes vesprada, diumenges i festius tot el dia: tancat

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99