activitats

06.06.2020

Exposicions

Des del 03.05.2012 fins al 03.06.2012

Bórax08001 & Viruthiers. Instint col·lectiu


Aquesta exposició reuneix el treball recent de dos dels grups que, al nostre país, reivindiquen l’actual dimensió de la joieria com a pràctica artística. Reflexa el bon moment d’aquesta disciplina i evidencia els seus punts en comú amb les arts que habitualment ocupen espais expositius, especialment per la seua condició de vehicle discursiu i per la seua capacitat generadora d’accions i espais de reflexió.

Bórax08001 (Barcelona) i Viruthiers (València) estan formats per joiers provinents de diverses disciplines artístiques i de geografies diferents. Com una revisió contemporània de l’antic sistema gremial, els seus membres s’uneixen moguts pel desig de fer visible la joieria més enllà dels circuits de venda tradicionals i de la seua consideració burgesa com ornament i demostració de poder adquisitiu. Per fer-ho possible, combinen la creació de joies amb accions en espais públics i galeries, amb la finalitat d’interactuar amb persones per a les quals, potser, la joieria artística contemporània és una absoluta desconeguda. El fet col·lectiu es presenta, a més, com la convivència d’individualitats que, en unir-se, generen un flux d’aprenentatges, tant tècnics com personals, i ofereixen noves possibilitats de creixement i canvi.

L’exposició naix del desig d’apropar a un nombre major de persones una pràctica en la qual conflueixen el caràcter ritual i protector, portador d’emocions, símbols i idees que caracteritza la joieria des de fa mil·lennis amb alguns dels pilars de l’art de les dècades darreres. L’abstracció de les formes orgàniques, la conceptualització i, especialment, el cos com a camp d’operacions i l’acció com a moment irrepetible articulen les peces d’una joieria en la qual els rituals ancestrals són substituïts pels rituals quotidians. El joc, el viatge, els camins i la llum són experiències úniques que necessiten protecció. Les joies operen en el cos com a testimonis i narradors de vivències que volen ser compartides.

Obres d’Aline BERDICHEVSKY, Andrea NABHOLZ, Carolina GIMENO, Carolina MARTINEZ LINARES, Cristina MARTÍ MATO, Dalia JURADO, Gaston ROIS, Nelly VAN OOST, Patricia DOMINGUES, Trinidad CONTRERAS, Rodrigo ACOSTA ARIAS, Ángela BERMÚDEZ, Elvira H. MATEU, Janire ROMÁN DÍAZ i Edu TARÍN.

Organitzen: Departament de Joieria de l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny de València) i l’Octubre CCC
Disseny del muntatge: Torres San Julian Espace Design.
Textos: Inés Plasencia
Aquesta exposició forma part de les activitats del Melting Point 2012 "Joieria Contemporània Valenciana" organitzades per l'EASD de València

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99