activitats

06.06.2020

Cinema

10.12.2009 |

Questions nationales

19.00h

"Questions nationales" fou presentat amb èxit el passat mes d'agost a Montreal, al Festival des films du Monde. D'ací es va embarcar en una gira europea, de la mà del seu codirector Jean-Pierre Roy, amb parada a Brussel·les, París, Lausana, Glasgow, Edinburgh, Barcelona i ara arriba per primera vegada a València.

Quebec, Escòcia, Catalunya, països de tres pobles sense estat, esgarrats pel seu somni d'independència, són els protagonistes de "Questions nationales", un documental independent i imparcial dirigit pels quebequesos Roger Boire i Jean-Pierre Roy. Filmat en francès, anglès i català, a Barcelona, Quebec i Escòcia durant les seues respectives campanyes electorals de 2007, "Questions nationales" mira, primer, d'aportar aire fresc i renovador al debat sobre la sobirania del Quebec, però també analitza les raons que han impedit la independència d'aquest país fins la data? Des que començara el moviment sobiranista uns 40 anys enrere, molts països del món han escollit independitzar-se, però el Quebec encara no ha fet el pas. Per què hi vacil·la?

En els 92 minuts que dura aquest documental, també es plantegen els dilemes d'altres pobles: restar o marxar, trencar un país per a construir-ne altre, unió o separació, i en aquest cas, quin és el preu de la separació. Per a Escòcia, per exemple, quin seria el cost econòmic, polític i legal de la transició després d'independitzar-se del Regne Unit? I per als catalans, fins a quin punt són capaços de pensar en el que seria la llibertat completa? Quin tipus de futur polític imaginen amb el nou Estatut bloquejat pel Constitucional espanyol? Poden la seua llengua i la seua cultura sobreviure en un estat que s'oposa als nacionalisme minoritaris? En aquest sentit, el documental aplega les visions de qui fóra president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, dels periodistes Vicent Partal i Antoni Bassas, del grup Obrint Pas, de l'economista Ramon Tremosa i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta.

Jean-Pierre Roy, un dels dos realitzadors, és expert en reportatges d'investigació sobre temes d'actualitat. Aquest versàtil productor independent –produeix, filma, edita per al cine i per a la televisió– ha treballat per a Radio-Canada, l'ens públic canadenc de televisió i ràdio. Sobretot li agrada fer documentals que siguen intel·ligents, que vagen més enllà de l'aparença, que facen pensar una vegada la pantalla es fon en negre. El 2003 va guanyar el Bronze al New York Film Festival per "The Informer", un documental de 40 minuts sobre els criminals de les bandes de bikers que col·laboren amb el sistema de justícia per a atrapar antics col·legues i així reduir la seua condemna. També és seu "Brainwash?", una road movie política de 80 minuts sobre la reelecció de George Bush que tractava d'explicar per què una gran part d'Amèrica encara li donava suport després de quatre anys de mentires, guerra i danys permanents a l'economia i el medi ambient.

Més informació

© 2008 Octubre CCCC

C/ Sant Ferran, 12 - 46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99